Apelsin och kummin glacerad fläskisida från Karlfältsgården med sallad på spetskål grönkål och apelsin.

4-6 personer

1 kg             Fläsksida utan ben och svål
2 mskKummin
1 mskSalt
1 mskSvartpeppar, grovmalen
2 dl Honung
3 dlApelsinjuice
1 stApelsinzest
50 gRiven ingefära

Gnid in fläsket med kryddorna, honungen, ingefära, apelsinzest och apelsinjuicen
Lägg i en form och täck med folie och baka av i ugnen på 120-140 grader i ca 3tim
Tag ut fläsket och dela i portionbitar. Koka ner vätskan till hälften och slå över köttet och griljera i ugn på 225grader tills den blivit gyllene

Spetskål och grönkålssallad

1/2 st          Huvud spetskål, strimlad gärna rött
1 stSalladslök, strimlad
3 dlPlockad grönkål
1 stApelsin, rivet skal och filéer
1 stGrant äpple
2 mskVitvinsvinäger
1/2 dlOlivolja
Salt och peppar

Fin strimla kålen med hjälp av en mandolin, strimla salladslök, riv ner grönkålen i små bitar, riv apelsinskalet fint och fileer sedan ut kööttet och pressa ner juicen på kålen.
Blanda sedan allt med lite salt, vinäger och olivolja, låt ligga i ca 15 min , vänd runt och häll av vätska och smaka av med salt, peppar och ev lite mer vinäger.

Morotspuré

1 stSchalottenlök, hackad
1 st           Vitlöksklyfta
300 gMorot, orange, skalad
2 dlHöns / kalvbuljong / veg buljong
1 mskIngefära riven
3 mskVitvinsvinäger
Salt, peppar, smör

Beredning: Svetta upp löken, vitlöken och ingefära i smör slå på vinägern
Skär moroten i 2 x 2 cm bitar och lägg i en kastrull med buljong, salt och peppar.
Koka tills moroten är mjuk. Sila av vätskan och spara
Mixa morötterna till en slät puré med smöret och späd ev med kokspad. Smaka av med salt, peppar och ev vinäger.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skicka