Småländska chokladkaka- syltade körsbär med fluffig cholkad & romgrädde

125 gChoklad, 60-70% fruktig
125 gSmör
125 gFlorsocker
40 gVetemjöl
1 stÄgg
2 mskVätska typ apelsinsaft eller hallonpuré tex. eller sprit

Beredning

Smält smöret i en kastrull tag åt sidan, rör ner hackad choklad och florsocker -sikta sedan i mjölet och rör sedan i resterande ing. Baka av i formar eller 1 en liten tårtform på 160° (muffins 8-10 min, tårta ca13-16min) ska vara krämig i mitten. Låt den svalna.

Vispad choklad & romgrädde

5 dlGrädde 36%.
150 g Vit choklad, vit hackad
4 clRom eller ½ vaniljstång märgen urskrapad

1. Koka upp grädden med vanilj om du vill ha det i och smält ner chokladen.
2. Vispa eller mixa smeten så att all chokladen smälter. Sila och ställt kallt minst 6 h.
3. Vispa upp till en vispad grädde och smaksätt med rom

Kanel inkokta körsbär

2 dl             körsbär, tinade
4mskSocker gärna syltsocker
5 cmCeylonkanel

Koka upp alla ingredienser och lägg sedan i körsbär. Låt sjuda i 2 min och låt svalna.

Vit choklad hyvlas till flakes på en mandolin eller med en potatisskalare. Pudra med en tesil över med frystorkade mixade bär om du vill :-)!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skicka