Tartar på älg med jalapeno, frittad lök, råg och morötter
4 pers
400 g Älg typ innanlår, högrev
3 msk olivolja
salt & peppar
zest från 1 citron
2 st morötter, gärna färg glada
1 st rödlök
2 msk vitvinsvinäger
1 msk olivolja fruktig
salt & peppar
200 g rågbröd
50 g smör
1 tsk chili flakes¨
1 tsk oregano
1 tsk rosépeppar
1 st jalapeño
1 st ägg gula
2 tsk dijonsenap
1,5 dl matolja
1 msk vinäger
100 g hyvlade skogschampinjoner
friterad lök
smörgås krasse
salt och svartpeppar
Älg: Hacka upp köttet i små bitar eller mal det i köttkvarn.
Lägg det direkt på en planka/ tallrik . Krydda med salt, peppar, citronzest och olivolja.
Grönsaker : Hyvla eller skiva morötterna tunt, fin strimla löken och vänd med vinäger, olja, salt och peppar. Låt ligga och dra i minst 5min, arrangera sedan på köttet.
Emulsion: Brän jalapenon och tag av skalet, rena a ur kärnorna och skär ner i bitar.
Mixa samman ägggula, senap, vinäger och jalapeno. Tillsätt oljan i en fintråle tills den blir tjock, smaka av med salt, ev lite vinäger.
Fyll i spitspåse och arrangera på köttet vid servering.
Rågkrisp: Mixa rågbröd grovt, mortla kryddorna grovt. Stek brödet krispiga i en stekpanna med smör och kryddor. Smaka av med salt.
Arrangera på tallrik och garnera med hyvlade champinjoner, frittad lök och krasse
Peter J Skogström